Hälsoappen NOOM

Innehållskommentar: Det här blogginlägget kommer delvis att handla om vikt och viktnedgång. Om det inte är din grej så är du välkommen tillbaka en annan gång.

Källa: MobiHealthNews
Rakt på sak: Jag har skaffat en ny app! Och jag har lust att skriva av mig lite om den, eftersom jag märker att jag har en del åsikter om den, både negativa och positiva.

Noom är en avgiftsbelagd app som säger sig vara "det sista programmet för att gå ner i vikt du någonsin kommer att behöva". I appen kan man registrera vad man äter, hur man tränar, vad man väger med mera, och på så sätt följa med sin egen resa mot ett hälsosammare liv. Sådär, i princip. Det som skiljer Noom från andra liknande appar (såsom t.ex. MyFitnessPal, som jag använt en hel del och verkligen gillar) är att du peppas av en personlig coach och en stödgrupp av andra användare som är på samma nivå som du själv är, plus att materialet är baserat på psykologisk forskning. Varje dag förväntas du tillbringa 10 minuter åt att läsa igenom korta artiklar i appen och svara på frågor (samt registrera vad du äter och väger), och din personliga coach är i kontakt med dig och hjälper dig med frågor och funderingar samt med att göra ditt viktnedgångsprogram individuellt just för dig.

På ett mer konkret sätt är det så här: I början fyller du i dina uppgifter och svarar på en del frågor, till exempel vad din målvikt är, och tilldelas därefter ett program. Jag tror det finns två, varav det ena handlar mer om diabetes (jag har det andra). Utgående från vad du fyllt i ges du en riktlinje i kalorier för hur mycket du borde äta varje dag för att nå din målvikt på 16 veckor. Du loggar allt du äter från deras databas, och får genast feedback utgående från deras "trafikljussystem" över gröna, gula och röda födoämnen. Jag har bara testat appen i några dagar och har inte tilldelats nån stödgrupp än, men ska tydligen ha en diskussion med min "goal specialist" idag. Hittills har vi bara talat som snabbast om min målsättning. Varje dag får jag en liten to do-list över saker jag ska göra, det är saker som att väga mig, gå 2300 steg, läsa 3 korta artiklar på nån minut var, och göra ett quiz, eller definiera min egen målsättning.

Källa: Noom (Youtube)

Sådär, för att komma med lite bakgrund, och eventuellt en disclaimer, så har jag ju då varit ätstörd... alltför längre. Säg tio år. Och då kunde man ju tycka att jag borde hålla mig borta från alla typer av program och kaloriräkningssystem och viktnedgång. Och det kanske man tycker rätt i. Eller så inte. Saken är den att jag inte längre får ångest av vad jag äter, oavsett vad jag äter. Vilket är helt sjujäkla otroligt fucking fantastiskt by the way, tack så mycket!

MEN, det betyder också att då jag mentalt klarar av att äta "sämre" (öhh) så mår jag istället fysiskt sämre. Och jag gillar det inte alls. Min mage avskyr mig och min hy protesterar och jag är trött och har aldrig energi att röra på mig, och allt det här hjälper mig inte alls på min väg mot att ta mig ur mina andra mentala problem. Visst, jag har också gått upp i vikt, men det är nu sånt som sker, och riktigt ärligt så vore jag just nu mycket mera nöjd med en mage som är hälsosam på insidan än slimmad på utsidan. Det känns konstigt att skriva så med tanke på de senaste tio åren men ja jo, så är det nog, hur knäppt det än känns.

Så, jag tänkte att jag testar det här. Vissa saker med programmet gillar jag inte alls (alldeles för lågt "rekommenderat intag", den rekommendationen har jag skitit i), och vissa saker har jag inte kommit till än (stödgruppen), men jag gillar att de har ett annat synsätt på det hela än bara mat och träning. Plus att appen känns väldigt nördvänlig :D Jag har förresten betalat 1 € för de första två veckorna, och efter det ska vi se om jag skaffar den riktiga betalversionen eller inte. Antagligen får man tillgång till alla funktioner först efter två veckor, oavsett... Men förvänta er ett inlägg inom de kommande veckorna med mera åsikter! Jag hade tänkt skriva mina åsikter hittills redan idag, men det här blev ju en hel essä i sig. På återseende!


Kommentarer

  1. Det blir svårt att veta när din nästa åsikt kommer in då du inte presenterat dig eller signerat.
    Mvh,

    SvaraRadera

Skicka en kommentar